Johtaminen onnistuneessa kasvukehdossa

Kasvuyrityksen johtaminen ei ole ihan sieltä helpoimmasta päästä, etenkään kriisiaikana. Menestyvät kasvuyritykset eivät kuitenkaan koskaan kadota sitä kipinää ja näkyä jonka alkulähteeltä yrityksen tarina on syntynyt, kasvanut ja kehittynyt.

Syntyykö mahtitarinaa kuitenkaan vain yksilösuorituksesta? Batmanilla on Robin ja Herculeksella se pieni pässi kaverina. Heillä on myös se kohderyhmä, joihin he haluavat vaikuttaa teoilla. Nyt kun taistelemme näkymätöntä vihollista vastaan, kuka sinun Robin tai pässi on?

Kerää joukko, jengi, porukka, posse. Kerää ne tyypit, jotka ovat valmiita kantamaan samaa näkyä yrityksen olemassaolon perusteista sekä ovat valmiita laittamaan lapaa kiekkoon, jotta yrityksen palveluiden avulla maailma olisi vähän parempi paikka olla, elää ja yrittää. Ne tyypit, jotka nauttivat työn hedelmistä, olivat ne sitten lopulta euroja, mainetta tai sankaritarinoita seuraaville jälkipolville.

 

 

 

Johtamisessa ja johtoryhmätyöskentelyssä nähdään merkittävässä roolissa intohimo – ei vain asiaa kohtaan, vaan ihmisiä kohtaan. Heille on aidosti tärkeää, mitä heidän ihmisilleen kuuluu, miten he toimivat, mikä heitä motivoi ja mitä he tekevät. Hyvä johtaja luo yrityskulttuuria, joka taas rakentuu konkreettisista teoista yläpilven seminaariluentojen sijaan.

On jo pitkään sanottu, että hyvä johtaja kerää ympärilleen itseään fiksumpia ihmisiä. Onnistuvissa kasvuyrityksissä tämä näkyy erityisesti tiimihenkenä. Jos johtoasemassa olevan henkilön ego vaatii olemaan paikan fiksuin, komein ja paras, ei organisaatiossa ole kovinkaan suurta paloa tehdä yhteisöohjautuvasti asioita ja kehittää niitä. On tutkittu, että johtajuus on murroksessa enemmän kuin koskaan ja nyt tarvitaan johtajia, jotka ovat kykeneviä luomaan ympärille kasvun kehdon.

Johtajan pöydällä vain ongelmia?

Hyvän johtajan tunnistaa myös siitä, mitä asioita johtajan pöydälle nostetaan. Hyvä johtaja onnistuu luomaan ympärilleen luottamuksen kulttuurin ja kehittämään ydintiimiä ympärillä niin, että ratkaisukeskeisyys on osa kulttuuria.

Mikäli johtajan pöydälle nousee vain ongelmia, on johtaja myös osa ongelmaa. Ei sillä, että ongelmia ei saisi nostaa. Kuitenkin, jos tilanne on se, että ympäröivä tiimi ei uskalla/kykene/ole kyvykäs olemaan osana ongelmien ratkaisua, vaan kaikki kiertää johtajan pöydän kautta, ollaan jo ajanhallinnallisesti siinä pisteessä ettei aikaa jää ideoinnille ja kasvun luomiselle. Jos sinulla on vasara, näet vain kasan nauloja.

Kasvuyrityksen johtajan tärkein tehtävä

Johtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on siis olla yrityksen tulevaisuuden näyn viitoittaja ja varmistaa, että hän on jalat turvallisesti maakamaralla, mutta katse tulevaisuudessa.

Tulevaisuudessa, jossa ollaan luomassa sykäyksittäin uusia ajatuksia ja ideoita kulttuurin ja organisaation kehittämiseksi, joista arvopohjaisesti organisaatioon samaistuneet tiimit ottavat koppia.

 

Kasvuyrityksen johtaminen, näin onnistut:

  • Varmista, että yrityksesi näky on kirkas ja tuotu käytäntöön, jotta jokainen tiimissäsi pystyy peilaamaan arjen pieniäkin mikropäätöksiä yhtiön linjauksiin ”miten toimisin tässä peilaten arvoihimme”
  • Varmista, että olet kentällä katsomassa kuinka tiimisi suoriutuu arjesta. Älä tee puolesta vaan kehitä. Kehitä vaikka tekisi kipeää katsoa ja käy mielessä ”tekisin tuon itse niin paljon paremmin”
  • Varmista, että tiimisi tietää milloin he ovat onnistuneet ja mitä heiltä odotat. Vastuu asioista pitää olla aina jollain ja sillä jollain asialla pitää olla aina mittarit
  • Kysele paljon, pyydä tiimiltäsi palautetta. Luo ympärillesi kulttuuri, jossa on turvallista kasvaa ja kehittyä itsensä – ja muiden johtamisessa
  • Ole luomassa kasvunkehtoa, ei turvakaukaloa

 

Apua kasvun polulle

Kirjoittanut

Saara Vehoniemi

 

Inhouse Group Oy