Miten Sinä jäät lomalle?

Kohta koittaa se ihana aika vuodesta, jolloin saa painaa työpaikan oven kiinni ja huokaista helpotuksesta muutaman viikon ajan. Minulla se on tänä vuonna kolme viikkoa ja opettaja-vaimollani vähän pidempi. Siitä sitten voidaankin käydä keskustelua, että kumpi on helpompaa – olla töissä, vai pyörittää kolmen teini-ikäisen ruoka- ja viihdehuoltoa? Kyllä päivittäinen kouluruoka on itseasiassa aika iso juttu tässä maassa.

No mutta – takaisin lomalle jäämiseen. Ne pienet säädöt, ennen kuin lyön työpaikan oven kiinni, ovat itseasiassa aika merkityksellisiä lomalle rauhoittumisen kannalta ja kaikki liittyvät jollain tavalla tavoitettavuuteen ja asioiden hoitamiseen loman aikana. Riippuu tietysti vähän työtehtävistä, miten niitä joudutaan miettimään, mutta ainakin suurella osalla lähipiirini ihmisistä loman alkaminen ei tarkoita sitä, etteikö joku sinua työasioissa kaipaisi – silloin kannattaa miettiä siihen sopivat ratkaisut.  Loma on tärkeä asia – ainakin minulle. Kyllä arkena työasiat aina jonkin verran pyörii mielessä ja vaikka olenkin opetellut sitä, että ne eivät vaikuttaisi olemiseen ja käyttäytymiseen kotona, niin ei sitä ihan aina pysty täysin toteuttamaan.  

Lomalla viimeinkin ja kuitenkin oman pään kapasiteetista suurin osa saadaan käännettyä itseen ja toivottavasti myös niihin ihmisiin siinä lähellä – koska he ovat tärkeitä – ja he ovat oikeasti niitä kaikista tärkeimpiä. Ja vaikka omat lapset ovat jo kohtuullisen isoja, niin ilokseni voin huomata, että eivät he täysin välttele yhteistä aikaa ja joskus jopa joitakin yhteisiä pysähtymisen hetkiä saattaa löytyä. Onneksi myös arkena, mutta loma on ainutlaatuinen mahdollisuus kohdata. Eli jos vain voit hoitaa työasiat mahdollisimman hyvin loman ajaksi pois näkyvistä ja mielestä, niin tee se huolella ja tietoisesti – Mahdollistat itsellesi aitoa lomaa ja irrottautumista työstä.

Työntekijä tekee töitä tietokoneella istuen lattialla

Laita sähköpostiin automaattivastaus, jossa on kerrottu loman kesto sekä sijainen, joka voi auttaa akuuteissa asioissa. Jos on pakko laittaa se maaginen teksti ”katson lomani aikana satunnaisesti sähköpostia”, niin sitten on pakko. Mutta jos ei ole pakko, niin ole lomalla.

Teamsit ja muut työhön liittyvät sovellukset kannattaa hiljentää. Voi vaikka tarpeen vaatiessa poistaa koko sovelluksen, jos se on ainoastaan työkäytössä ja epäilee, että ilmoituksien pois päältä ottamisesta huolimatta sinne tahtoo mennä vilkuilemaan.

Mutta se jo auttaa, että ottaa ilmoitukset pois päältä puhelimen asetuksista ja hiljentää työpaikan whatsapp-ryhmän. Myös työsähköposti kannattaa pitää erillisessä sovelluksessa, niin se ei seuraa sinua samalla, kun luet omaa henkilökohtaista sähköpostia.

Näin etätyöaikana kannattaa piilottaa työkone kaappiin ja naamioida kotitoimisto taas kodiksi. Ihmisten omista kodeista on tullut enemmän työpaikkoja ja se työpaikka kannattaa loman ajaksi sulkea – kirjaimellisesti.

Seuraavaksi kertomani asia sisältää tuotesijoittelua. Minun yksi tehtävä on kouluttaa Elisan Mobiilivaihdetta  – Elisa Ringiä käyttöön asiakkaille – Näin loman kolkutellessa ovelle olen todella iloinen ominaisuudesta nimeltä ”tavoitettavissa palvelu”, joka mahdollistaa sen, että puhelimeeni pääsee kyllä läpi, mutta soittaja saa tiedon, että olen lomalla, milloin lomani päättyy ja mahdollisuuden ohjata puhelun joko sijaiselleni tai yrityksen vaihteeseen. Kyseisen ominaisuuden saa kytkettyä Ring – käyttäjälle lisäpalveluna, jolloin se on nopeasti käytössä. Tai jo käytössäsi on Ring premium, niin siinä ”tavoitettavissa palvelu” on jo mukana.

Sales Enablement: 12 tärkeintä työkalua myynnin mahdollistamiseen

Läheiset ihmiset voi laittaa VIP-listalle, jolloin he pääsevät sinulle suoraan läpi – ilman, että tarvitsee kuunnella tiedotetta ja tehdä valintaa. Minulle introverttina ei tuota ongelmaa näpytellä perheenjäseniä ja kaikkia kolmea kaveria VIP – listalle, mutta ymmärrän hyvin, että jos lomalla sinulle soittelee kaikki 300 kaveria, niin niiden lisääminen VIP henkilöiksi voi käydä jo työstä! Onneksi lisäämisen saa tehtyä kuitenkin suhteellisen helposti matkapuhelimen Ring applikaatiosta ja nykyään yhteystiedon haku onnistuu suoraan omasta puhelinluettelosta ja on muutamalla painalluksella sujuvasti VIP-henkilönä.

Kun ringin puhelinluettelosta on määritetty sijainen ja mahdolliset Vip-henkilöt, niin sitten vain merkitään tilatiedoksi ”loma” ja määritetään päättymispäiväksi sen päivän aamu, jolloin olet tulossa töihin (minä merkkaan 2.8.2021 klo 8:00). Kun tavoitettavissa palvelu on päällä, niin soittajat saavat seuraavanlaisen viestin:

”Tavoittelemanne henkilö on lomalla – hän on tavoitettavissa seuraavan kerran maanantai toinen elokuu kello 8 – puhelu siirtyy sijaiselle painamalla 1, puhelu yhdistyy tavoittelemanne henkilön vastaajaan painamalla 2, Puhelu yhdistyy tavoittelemanne henkilön matkapuhelimeen painamalla 3, Puhelu yhdistyy puhelunvälittäjälle painamalla 4.”

Voit itse päättää, tarjotaanko kaikki vaihtoehdot 1 – 4 vai ainoastaan joitakin niistä. Esimerkiksi vastaajan voi kytkeä pois vaihtoehdoista, jolloin sitä ei tarjota.

Summa summarum – Kannattaa arvostaa omaa lomaa ja tehdä kaikki ne järkevät toimenpiteet ennen lomaa, jotka mahdollistavat irtautumisen työstä. Mukavaa lomaa Sinulle ja Ihmisille lähelläsi!

Lomatunnelmissa,

Atte Nieminen

LATAA ILMAINEN EBOOK

Tekoäly myynnin tehostajana: Käytännön opas myyjille 2024

Tekoäly voi auttaa tunnistamaan potentiaaliset asiakkaat, optimoimaan myyntiviestejä ja jopa ennustamaan asiakkaan ostopäätöksiä. Olemme keränneet oppaaseen parhaat käytännöt ja työkalut tekoälyn hyödyntämiseen B2B-alalla vuonna 2024.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

OTA YHTEYTTÄ

Jätä soittopyyntö tai pyydä lisätietoa sähköpostiisi.

Jatketaan keskustelua ja laitetaan yhdessä teidän myyntinne kuntoon.